Mässvik

mässviks Natur

Välkommen till Mässvik

Mässvik ligger i en fantastisk miljö intill Vänern ca 9 km från Värmlandsbro. Här har du promenadavstånd till badplats, båtbryggor, fiske, skogspromenader, hemliga svampställen, boulbana och den gemensamma fotbollsplanen. 

Området har historiskt varit befolkat sedan stenåldern och ett fornminne i form av ett stenåldersröse finns på en höjd precis norr om området. I grannområdena finns såväl en fornborg på Stensbergsåsen och 2 stora, intressanta bronsåldersrösen på Mässviksnäset.

Naturen bjuder en speciell situation, då en del av det område  som en gång köptes var kultiverat som betesmark och bebott sedan sekler tillbaka med ett par torp och flera backstugor. Landskapet var parkliknande och i den ursprungliga planen för vårt område är det också från lantmäteriet fortfarande angivet som park, dvs en tillgänglig, varierande natur. Insatser görs för att bevara detta.

Några torpare och backstugesittare tycks ha varit intresserade av botanik och uppenbarligen också infört växter, som normalt inte förekommer i det rullstens- och bergslandskap som området vilar på. Dels har det varit näringsförstärkande växter såsom ek, hassel och vinbär, dels vackra växter såsom den unika och nu rödlistade skogsklockan liksom guckusko och en äng med Jungfru Marie nycklar och nattviol samt den försynta desmeknoppen. Liljekonvalj växer i stora mängder. Olvon och kaprifol är likaså karaktärsväxter. En stor, gammal bok vid en av de gamla boplatserna måste till nyligen ha varit en av Sveriges nordligaste. Listan på växter kan göras lång, och mer än 200 örter finns noterade i det gynnsamma klimatet i sydläge vid det värmande Vänervattnet. Och det är inte bara lupin  som förvildats från boställenas trädgårdar. Oregano (kungsmynta) trivs i stenbacken, alpclematis gillar att krypa i gamla enar, och sibirisk nunneört och fingerborgsblomma (digitalis) breder ut sig över berget i sydväst.

Med vegetationen följer ett rikt fågelliv. En mängd sångare trivs i träd, buskar och vass och förskönar tillvaron med sin sång liksom tre trastarter, gök, gärdsmyg och rödhake, m.fl. Gäss, häger och tranor liksom andra sjönära fåglar finns naturligtvis. Rördrommen häckar sporadiskt. Och med småfåglarna kommer även rovfåglar. Sparvhök häckar regelbundet, pilgrimsfalk finns i närområdet liksom orm- och bivråk. Med närheten till vattnet finns även havsörnar. brun kärrhök och fiskgjuse. Kungsörn hälsar på från grannskapet. Regelbundet observerade ugglor är kattuggla, jorduggla, hornuggla och den lilla pärlugglan.De tre vanliga hackspettarna (större hackspett, gröngöling, spillkråka) trivs bland de gamla träden. Vitryggen har häckat här, men är just nu på avvägar.

Morkullan och enkelbeckasinen är karaktärsfåglar som finns här. Fasanerna spankulerar runt likt Disneyfigurer och tjädern spelar på angränsande Timmermon, där man även kan få syn på järpe. Storspoven kommer förbi från närbelägen tjärn. Och så finns förstås alla andra vanliga fåglar.

Ett antal dovhjortar har genom åren rymt från angränsande hjorthägn och är vackra att se men kanske inte lika kul i trädgården, där rådjuren dessutom tar för sig. Varg och lo har gått förbi, och vanliga besökare är räv, grävling och hare. Älg står och tittar vid den nämnda Timmermon och tar sig ibland en simtur till öarna utanför vår vik.

I skärgåden utanför Mässvik ligger öarna Dagsholmen och Björnholmen  I området finns även Brattholmen och Fulholmen som är  fågelskyddsområden. Dagsholmen har en mot nordväst utskjutande strandsporre av klappersten som ger karaktär åt ön.